Speelronde 5, voorjaarscompetitie 2022: Op de helft, er komt tekening in de strijd

Landelijke senioren

De dames van FysioScheepje/SKF 1 zijn het seizoen voortvarend begonnen met louter overwinningen. Afgelopen weekend speelden zij een uitwedstrijd tegen Scylla 1 in Leiden. In de regel altijd een pittig affiche, maar daar was afgelopen zondag geen sprake van. Marlotte Staps opende enigszins verrassend met een overwinning in vier games op Esmee van Marwijk, waarna kopvrouw Melanie Bierdrager het tweede punt met enige moeite binnenhaalde. Oudgediende Brenda Vonk zette voor de pauze met een duidelijke overwinning de SKF’ers op een 0-3 voorsprong. Na de pauze was het spelbeeld niet veranderd, zonder noemenswaardige problemen werden alle resterende wedstrijden ook gewonnen door de dames uit Veenendaal. Een dikke 0-7 overwinning dus, waarmee dames 1 de koppositie in de eredivisie verstevigt. Over twee weken volgt een nieuwe uitwedstrijd, dan is AnytimeFitness/Westa 1 uit Wessem de tegenstander.

Waar het eerste damesteam van SKF de zeges aaneen rijgt, gaat het bij heren 1 allemaal iets minder rooskleurig. De mannen van AutoJ.deGooijer/SKF 1 moesten daarom afgelopen weekend punten pakken bij hekkensluiter Kluis 1 in Geleen. Voor de Veenendaalers begon Dicky de Jong met een buitengewoon moeizame overwinning, met twee punten verschil in de vijfde game, na een 2-0 achterstand. Fijn voor het moraal, desondanks kon Peter van Iwaarden dit kunstje niet nadoen. In een zeer spannende wedstrijd met veel close games trok hij nipt aan het kortste eind. Gelukkig wist Erik Verzijl voor de pauze de SKF’ers weer op voorsprong te zetten met een keurige overwinning in vier games. Na de pauze bleven de potten spannend en was er weinig verschil tussen de beide teams, maar gingen alle punten naar de bezoekers. Het dubbel Dicky/Erik wist na een 2-0 achterstand de overwinning nog uit het vuur te slepen en bepaalde zo de eindstand op een 1-6 zege. Door deze ruime overwinning staat het eerste herenteam van SKF op een gedeelde vierde plaats in de 1e divisie, de plek die aan het eind van het seizoen goed is voor handhaving. Over twee weken komt het verrassend goed presterende Wilvo/ttv Bergeijk 1 op bezoek in Veenendaal.

VosOccasions/SKF 2 doet een gooi naar het kampioenschap in de 3e divisie en afgelopen weekend stond de kraker tegen concurrent Sittard 2 op het programma. Na de verre reis bleek dat er weinig eer te behalen viel. Zowel Edwin Vonk, Ricco Gerritsen en Jeffrey Vonk hadden hun beste vorm niet meegenomen en wisten weinig aanspraak te maken op een overwinning. Met uitzondering van twee vijfsetters ging het restant van de partijen met overwegend duidelijke cijfers naar de thuisploeg. Een pijnlijk 10-0 verlies dus, waarmee de titelaspiraties in de ijskast moeten. De derde helft werd uiteraard wel gewonnen door SKF en zal in het tweede competitiedeel het belangrijkste zijn. Over twee weken komt nummer drie Megacles 1 op bezoek in Veenendaal.

Afdelingssenioren

SKF 3 speelde op vrijdagavond een uitwedstrijd in de hoofdklasse tegen laagvlieger TVO. De  ambitie van de SKF’ers is duidelijk: het kampioenschap. Een dikke overwinning tegen de hekkensluiter was daarom gewenst, mede omdat de concurrenten tegen elkaar moesten. Een dikke overwinning werd het ook want er werd zelfs niet een punt afgestaan aan de gastheren: 0-10. Met uitzondering van één spannende wedstrijd werden alle punten vrij eenvoudig binnengehaald door Jorai, Etienne en Jeffrey. Door deze goede uitslag maar ook al een keurige eerste helft staat SKF 3 bovenaan in de competitie met een gat van 4 punten naar de eerste achtervolger. Het ziet er dus goed uit voor de mannen!

SKF 4, ook uitkomend in de hoofdklasse en ook spelend tegen TVO, beleefde een hele andere avond in dezelfde zaal. Ditmaal was het de thuisploeg die de lakens uitdeelde en de punten soms eenvoudig binnenhaalde. Na de eerste 6 wedstrijden was de stand 6-0 in het voordeel van de mannen uit Oosterhout. Weliswaar twee van deze potten werden in vijven beslist maar geen matchpoints voor de Veenendaalers. In wedstrijd zeven was het Andre die iets terugdeed namens SKF door een spannende pot met twee punten verschil in de vijfde game binnen te halen maar meer dan dat zat er niet in. Thijs en Gert konden in de resterende potten geen vuist meer maken. Een duidelijke 9-1 nederlaag dus waarmee de strijd om handhaving weer wat spannender is geworden. De komende weken zullen een strijd worden met regiogenoot BIT.NL om de begeerde 4e plaats.

Al op maandag speelde SKF 5 uit bij Rhenus hun vierde competitiewedstrijd. De punten voor dit team zijn schaars en handhaving in de 2e klasse zal een flinke opgave worden. Op bezoek in Rhenen lukte het helaas ook dit keer niet om een goede uitslag te behalen. Marc, Adrie en Niels werden met ruime cijfers verslagen: 8-2. Buiten de twee overwinningen, beiden van Niels, hadden de SKF’ers weinig in de melk te brokkelen en gingen de wedstrijden met duidelijke cijfers naar de thuisploeg. Met deze uitslag is handhaving een beetje uit zicht geraakt. De tweede helft zal een stuk beter moeten om nog aanspraak te maken op de 4e plaats.

Ook op maandag speelden de mannen van SKF 6 thuis tegen Kracht & Vriendschap. Het gaat deze mannen voor de wind in de 4e klasse en ze staan dan ook dik bovenaan. De tegenstanders zijn de nummer twee in de competitie maar er werd algauw duidelijk dat dit niets te betekenen had. Cees, Ed en Hennie lieten vanaf het begin zien dat ze echt een tandje beter waren dan hun gasten en regen de overwinningen aaneen. Alleen in de voorlaatste wedstrijd stokte de productie toen Hennie zich verslikte in zijn tegenstander maar desondanks een hele mooi overwinning: 9-1. Na deze uitslag staat SKF 6 nog dikker bovenaan en kan ze het kampioenschap nu al bijna niet meer ontgaan.

SKF 7 heeft duidelijk een wat sterkere poule te pakken in de 4e klasse want voor Hans, Rien en Gert gaat de strijd om handhaving. Thuis tegen BIT.NL konden er dus wel wat punten gepakt worden en een snelle 2-0 voorsprong gaf goede hoop daarop. Helaas gingen de volgende twee potten in vijven verloren, het dubbel zelfs in extremis, en die tik kwamen ze niet meer te boven. Met duidelijke cijfers gingen ook de volgende vier wedstrijden naar de bezoekers uit Ede en een afstraffing dreigde. Vlak voor tijd wist Gert nog wel een potje in vijven binnen te halen en bepaalde daarmee de eindstand op 3-7. Geen goede uitslag dus maar handhaving is zeker nog niet uit zicht. In de tweede seizoenshelft is er nog alles om voor te spelen.

Midweeks speelde SKF 8, ook uitkomend in de 4e klasse, een uitwedstrijd tegen Wehl. Voor Manuel, Marnix en Lauren is het vechten voor de punten maar zit er een duidelijke stijgende lijn in de prestaties van de jongens en biedt dit zeker hoop voor de toekomst. Halverwege was de stand 3-2 na overwinningen van Manuel en het dubbel Manuel/Lauren waardoor het leek alsof we richting een gelijkspel gingen. Helaas werden bijna alle potten daarna door de thuisploeg binnengehaald en kon alleen Lauren nog de allerlaatste wedstrijd in winst omzetten. Een 7-3 verlies dus waarmee SKF 8 op de voorlaatste plaats blijft staan. Handhaving zal pittig worden maar alles is mogelijk.

Jeugd

Voor het eerste jeugdteam van SKF is het duidelijk dat Landelijk A een flink stapje hoger is dan Landelijk B. Waar vorig seizoen de overwinningen makkelijk werden behaald moet er nu voor elk punt gestreden worden. Uit bij koploper Hilversum 2 werd het opnieuw een lastige middag. Stijn Stellaard was de grote man en boekte twee overwinningen, de eerste van het seizoen. Nyncke de Knegt was ongelukkig met een nipt verlies in haar tweede wedstrijd, maar wist in haar derde wedstrijd toch een overwinning te behalen. Iris Leskens kon geen vuist maken en moest al haar tegenstanders feliciteren. Doordat ook het dubbel Nyncke/Iris, ondanks spannende games, verloren ging werd een 7-3 nederlaag geleden. Hiermee staat jeugd 1 voorlopig op de voorlaatste plaats in de competitie. Volgende week speelt SKF 1 een inhaalwedstrijd uit tegen De Veluwe 1.

Het tweede jeugdteam van SKF komt uit in Landelijk C en voor hun stond de zware wedstrijd thuis tegen koploper SHOT (S) 2 op het programma. De eerste helft van de kant van SKF was nog hoopvol te noemen met overwinningen van kopman Niels Bremer en nummer twee Toine van Viegen. Het dubbel ging helaas met 9-11 in de vijfde game verloren, waarmee 2-3 op de helft de tussenstand was. Hierna kwam echter de klad erin, Niels verloor tweemaal nipt in de vijfde game. Toine en Manuel de Bruin kwamen helemaal niet meer in de buurt van een overwinning. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 2-8 in het voordeel van de bezoekers. Voor SKF 2 rest de strijd om de tweede plaats. Volgende week speelt het team een inhaalwedstrijd tegen ENTAC 1 in Enschede.

De jeugd van SKF speelde dit weekend thuiswedstrijden en SKF 3 deed dit tegen Odion. Met Stan en Gerian in de basis werd de wedstrijd aangevangen tegen twee tegenstanders wat betekent dat ze allebei twee keer tegen elkaar spelen. Gerian was duidelijk een maatje te groot voor de bezoekers en won al zijn vier wedstrijden. Voor Stan zat er een tegenstander bij die hij in beide gevallen net niet de baas kon, van de ander won hij wel twee keer. Beide dubbels werden door SKF ook binnengehaald waardoor er een dikke 8-2 overwinning op het scorebord stond na de wedstrijd. Een mooie overwinning waarmee SKF 3 zich in de middenmoot van de 2e klasse nestelt. Het kampioenschap is normaal gesproken net iets te hoog gegrepen.

SKF 4 heeft al laten zien de lakens uit te delen in de 3e klasse en de Treffers uit Arnhem waren dus gewaarschuwd voordat ze de zaal in Veenendaal betraden. Na een buitengewoon spannende eerste wedstrijd van Maarten die op en neer golfde, bijna alleen maar games had met twee punten verschil en uiteindelijk met 14-16 in de vijfde game naar de bezoekers ging, dachten die misschien even aan een stunt. Daar wilden Daan en Maarten echter niks van weten en prompt werden alle resterende wedstrijden door de thuisploeg gewonnen. Daan eenmaal in vijven en een dubbel in vijven waren nog spannend maar voor de rest werd de macht van SKF 4 opnieuw tentoongespreid. Iets over de helft van de competitie staan ze nu ruim bovenaan en is het kampioenschap binnen handbereik.