Verslag laatste competitieronde najaarscompetitie 2023

Landelijke senioren

Dames 1

FysiqVision/SKF 1 speelde in de halve finale van de dames eredivisie tegen het bekende Dozy Den Helder/Noor 1. De afgelopen keren bleek deze ronde steeds het eindstation voor de Veenendaalse dames, en met Den Helder moest een lastige horde genomen worden om weer eens de finale te halen. Brenda Vonk trapte af tegen de altijd sterke Ana Gogorita, die ook deze keer te sterk bleek. Xijin Zheng bood meer tegenstand, ze dwong een beslissende vijfde game af tegen Dobrila Jorguseska. Helaas had Xijin niet het geluk aan haar zijde. Dobrila scoorde bij een 8-8 stand twee fortuinlijke punten en Xijin kon de wedstrijd niet meer kantelen. Melanie Bierdrager zorgde voor de pauze voor de aansluiting door met 0-3 van Tanya Misconi te winnen. Doordat Ana na de pauze ook te goed bleek, keek SKF tegen een 3-1 achterstand aan en moest het alle wedstrijden winnen om de finaleplaats toch nog binnen te halen. Dat dit een reëel scenario was bleek toen zowel Brenda als Melanie met 1-3 wisten te winnen van respectievelijk Tanya en Dobrila. Een beslissend dubbel moest de beslissing gaan brengen. In voorgaande competities was het dubbel het eindstation, en ook dit jaar was het niet aan SKF besteed. Het duo Ana/Dobrila bleek een te vast dubbel voor Brenda en Melanie, waardoor opnieuw de finale op een haar na werd gemist. Dit seizoen dus wederom net geen finaleplaats, maar komend seizoen gaat FysiqVision/SKF 1 er weer alles aan doen om weer eens de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap te spelen.

Afdelingssenioren

Voor SKF 3 was de laatste wedstrijd van de competitie er eentje op zaterdag thuis tegen Taflan 2. Dit duel in de hoofdklasse had niet veel meer om het lijf want de SKF’ers waren al tot kampioen gekroond en Taflan had slechts een paar punten nodig om zich te handhaven. Kopman Edwin liet het dan ook aan Robin, Diederick en Andre om er nog een mooie wedstrijd van te maken. Voor Robin en Andre werd het best een lastige middag want beiden konden in hun eerste potjes niet in de buurt komen van gamewinst, ook niet in het dubbel. Tussendoor had Diederick z’n eerste wedstrijd wel gewonnen en stond het 1-3. In het vervolg was het opnieuw alleen Diederick die liet zien de betere te zijn maar Robin en Andre stonden ook hun tweede wedstrijd af. Andre helaas na een 2-0 voorsprong. Nadat Diederick ook zijn derde wedstrijd had binnengehaald lukte het Andre wel om z’n laatste potje te winnen en zo toch nog positief af te sluiten. Robin voelde zich niet fit en liet het derde potje schieten. De einduitslag van 4-6 zorgde niet meer voor echte verschuivingen in de poule. SKF 3, nogmaals gefeliciteerd en succes in de 3e divisie!

SKF 4 kon op vrijdagavond theoretisch nog kampioen worden in de hoofdklasse maar dan moest er in ieder geval tegen TN 2 een hele dikke uitslag neer worden gezet en dan zou concurrent Hercules een dag later genoeg punten moeten verspelen. Geprobeerd werd het natuurlijk wel en winnen wil je altijd en dit zorgde voor een zeer spannende openingsfase waarin de eerste vier wedstrijden allemaal in vijf games werden gespeeld. Ze werden wel eerlijk verdeeld want Etienne en Jan-Willem wonnen hun wedstrijd, Eric en het dubbel moesten de tegenstander feliciteren. Toch hadden die potten flink anders kunnen vallen want Jan-Willem won met 12-10 in de vijfde game en het dubbel werd verloren na een 0-2 voorsprong. Na deze waanzinnige wedstrijden werd het wat rustiger maar bleef het niveau wel dicht bij elkaar liggen. Eric zette de SKF’ers op voorsprong maar verliespartijen van Jan-Willem en Etienne zorgde weer voor een voorsprong voor de thuisploeg. Bij een 4-3 achterstand konden de mannen uit Veenendaal toch nog even wat meer brengen en wisten ze alle drie de laatste wedstrijden te winnen. Een nette 4-6 overwinning dus waarbij alle mannen er twee wonnen. SKF 4 sluit daarom het seizoen in de hoofdklasse af als tweede en dat is een keurige prestatie.

SKF 6 zou vrijdagavond normaal gesproken kampioen gaan worden in de 2e klasse. Op bezoek bij TN 5 hoefden er maar 3 punten gehaald te worden om het kampioenschap veilig te stellen. Waar ze in de afgelopen weken nog weleens matig wilden starten was dat nu zeker niet het geval. Simon zette de SKF’ers vlot op voorsprong waarna Maarten een zeer spannende partij net naar zich toe haalde. Na een 2-0 achterstand wist hij drie games met klein verschil te winnen. De laatste zelfs met 16-14. Toen Harm vervolgens met een regelmatige overwinning de derde zege pakte was de opdracht vervuld. Uiteraard wil je dan die andere potjes ook nog winnen maar de echte glans is er wel vanaf. Toch werd het dubbel nog in vijf games gewonnen en ook Harm wilde niet toegeven bij een 2-0 achterstand en haalde de wedstrijd nog binnen in vijven. Tussendoor had Simon wel verrassend aan het kortste eind getrokken en ook Maarten en Harm moesten daarna hun tegenstander feliciteren. Na een 0-4 voorsprong stond het dus 3-5 en werd de overwinning veiliggesteld door kopman Simon met z’n tweede winst van de avond. Het lukte Maarten helaas niet om in stijl af te sluiten en zo werd de eindstand bepaald op 4-6. Het kampioenschap dus binnen, van harte gefeliciteerd! Succes volgend seizoen in de 1e klasse.

SKF 7 leek al vroeg in het seizoen te gaan eindigen op de 4e plaats in de 2e klasse. In de laatste weken echter werden er dusdanig weinig punten behaald dat de concurrent tot op twee punten was genaderd. Het was dus zaak voor Adrie, Ad en Maickel om een goede uitslag neer te zetten op bezoek bij Revanche 1 om zo de handhaving veilig te stellen. Gelukkig voor hun kwamen ze op een avond als deze bovendrijven want ze kwamen goed uit de startblokken en pakten allemaal hun eerste enkelpartij. Het dubbel ging vervolgens vrij ruim verloren maar in de enkelwedstrijden waren de Veenendaalers een paar klassen beter dan de thuisploeg. De mannen gaven zelfs niks meer weg en haalden alle overige punten nog binnen. De klinkende 1-9 zege bleek uiteindelijk ruim voldoende voor handhaving, want niet alleen haalden ze genoeg punten om eigen kracht te handhaven, hun concurrent was ook nog eens dik verslagen. Zo is SKF 7 dus toch als 4e geëindigd en handhaven ze zich in de 2e klasse. Keurig!

SKF 8 speelde vrijdag op bezoek bij Essentia 1 hun laatste duel. Om te handhaven in de 3e klasse moest er met minimaal 2-8 worden gewonnen door Hennie en invallers Hans en Marnix. Gezien de resultaten in de poule was dat wel een beetje teveel gevraagd en de verwachtingen waren daarom niet heel hoog gespannen. Hennie zette de SKF’ers nog wel op voorsprong maar de volgende vier wedstrijden gingen naar de thuisploeg waarmee het pleit ruimschoots beslecht was. Slecht speelden de Veenendaalers zeker niet want ze konden over het algemeen goed meekomen met de mannen van Essentia en bij een stand van 4-1 boekten zowel Marnix als Hans een mooie zege. In het restant van de wedstrijd wist Hans zelfs nogmaals een overwinning te pakken maar daar bleef het bij. Een 6-4 verlies dus waarmee SKF 8 op de vijfde plaats eindigt. Dit betekent dat de heren komend seizoen weer uitkomen in de 4e klasse.

Al op maandag speelde SKF 9 de laatste wedstrijd in de 4e klasse. Ze leken zich dit seizoen vrij makkelijk te handhaven maar de laatste paar weken werden er bijna geen punten meer gehaald en kwam degradatie serieus in beeld. Thuis tegen De Stuiterd 1 moesten er dus echt nog punten gehaald worden om erin te blijven. Hun tegenstanders speelden echter nog voor het kampioenschap en waarom daarom niet minder gemotiveerd. Al snel was duidelijk dat het er ook deze avond niet in zat voor Hans, Rien en Gert want de ene na de andere partij werd gewonnen door de bezoekers uit Wageningen. Er waren genoeg spannende games maar ook die gingen te vaak naar de tegenstander. Het zou maar liefst 0-9 worden voordat Hans kon zorgen voor het slotakkoord. Even daarvoor had Gert nog verloren na 2-0 te hebben voorgestaan. Hans kon ditmaal wel zegevieren na vijf games en zorgde zo voor de eretreffer. De score van 1-9 zorgt ervoor dat SKF 9 helaas toch degradeert en volgend seizoen zal uitkomen in de 5e klasse.

SKF 10 speelde als laatst nog een uitwedstrijd tegen Mitac 3, de hekkensluiter in de 5e klasse. De strijd om het kampioenschap was eigenlijk wel beslist en daarom was dit er eentje voor de statistieken. Omdat de thuisploeg ook nog eens met twee man kwam werd het een makkelijk avondje voor Ronald, Bertjan en Sjan. Zonder echt getest te worden werden alle punten binnengehaald en kon er een dikke 0-10 zege worden toegevoegd aan het rijtje. Met maar liefst 77 punten is SKF 10 tweede geworden in de poule en dat betekent niks anders dan een beetje pech dat het sterkte TN 10 ook in deze poule zat. Ze kunnen in ieder geval wel trots zijn op het gespeelde seizoen.

SKF 11 leek vorige week de beslissende slag wel te hebben uitgedeeld in de strijd om het kampioenschap in de 5e klasse. Zodoende hoefden Quirijn, Paul en Gert nog maar twee punten te halen op bezoek bij Getavé 3 om het kampioenschap zeker te stellen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan want van de eerste vijf partijen werd er maar eentje binnengehaald. Paul boekte een regelmatige zege maar de anderen visten telkens achter het net. Bij een stand van 4-1 was het Gert die gelukkig voor het tweede punt zorgde en zo de champagne kon laten knallen. De overige partijen waren daarna om des keizers baard en het was alleen Gert nog die een potje wiste binnen te halen. Een 7-3 verlies dus wat uiteindelijk genoeg is om bovenaan te eindigen in de poule. Van harte gefeliciteerd! Volgend seizoen komt SKF 11 dus uit in de 4e klasse.

Jeugd

Het gecombineerde Trias/SKF 2 sloot hun seizoen in Landelijk C af met een thuiswedstrijd tegen Torenstad 1. Ingmar Everhardus en Gerian van Roekel begonnen voortvarend, zij wisten beiden met 3-0 te winnen en daarmee de vroege voorsprong te pakken. Thijs Timmermans kon dit goede voorbeeld niet volgen, hij won slechts een game. Nadat Gerian en Thijs met 9-11 in de vijfde het dubbel verloren was de stand weer gelijk, maar doordat Gerian ook zijn tweede wedstrijd wist te winnen kwam Trias/SKF 2 weer op voorsprong. Helaas gingen zowel Ingmar als Thijs vervolgens in vijf games onderuit, waardoor de tussenstand dus 3-4 in het voordeel van de bezoekers was. Gerian en Ingmar wisten wel hun laatste wedstrijd weer te winnen, maar doordat Thijs ditmaal puntloos bleef werd de laatste wedstrijd van het seizoen afgesloten met een gelijkspel.

In de 1e klasse sloot SKF 1 het seizoen af met een ruime overwinning. Jorian en David reisden samen af naar Westervoort voor hun wedstrijd tegen Westa 1. Doordat Westa ook met twee spelers speelden, werd elke confrontatie twee keer gespeeld. In de eerste enkelspelen bleef David ongeslagen, terwijl Jorian genoegen moest nemen met één overwinning. Het dubbel werd ook gewonnen, waardoor met een 4-1 voorsprong het vooruitzicht gunstig was. Het tweede dubbel werd echter verloren, maar doordat Jorian nu in zijn enkelspelen wel ongeslagen bleef werd toch de 4-1 verdubbeld, waardoor een ruime 8-2 overwinning werd geboekt. SKF 1 is hierdoor tweede geworden.

In dezelfde poule speelde SKF 2 hun laatste thuiswedstrijd. Lars en Stan traden aan tegen het viertal van Treffers (A) 2. Lars moest duidelijk nog even inkomen, hij kwam in de eerste wedstrijd niet in de buurt van de overwinning. Stan daarentegen speelde sterk en wist met 3-0 de 1-1 op het bord te zetten. Voor de dubbels wonnen beide spelers nog een keer, maar het eerste dubbel was weer prooi voor de bezoekers. Het tweede dubbel werd wel gewonnen, waardoor de marge twee bleef. In de tweede serie enkelspelen ging het gelijk op, zowel Lars als Stan kon nog een punt bijvoegen aan het totaal. Hierdoor won SKF 2 dus met 6-4. Komende week speelt het team nog hun laatste wedstrijd, uit tegen Hutaf 1, die al kampioen zijn.

SKF 3 sloot het seizoen in de 3e klasse af in Langenboom, in de wedstrijd tegen hekkensluiter Revanche 2. De tegenstanders stelden een invaller op, maar dat die de stap omhoog kan maken bleek al snel, hij wist het drietal Roan, Demi en Ruben allemaal te verslaan. Naast deze drie potten waren onze SKF’ers een maatje te groot voor hun tegenstanders. Ondanks een aantal spannende wedstrijden werden bijna alle wedstrijden verder gewonnen. Alleen Ruben bleef steken op een overwinning, Demi en Roan wonnen dus allebei tweemaal. Door de 4-6 overwinning is SKF 3 derde geworden.

SKF 4 is al een aantal weken kampioen in de 4e klasse, maar sloten het seizoen in stijl af door uit te halen met een dikke overwinning tegen Revanche 3. Willem, Lars, Juda en Hielke wonnen met maar liefst 1-9, waardoor het met een gemiddelde van bijna acht punten per wedstrijd het seizoen afsluit. Alleen Juda moest een potje inleveren, tegen dezelfde speler die ook al succesvol was tegen SKF 3. Komend seizoen speelt het team dus een stapje hogerop.

In de O-13 klasse speelde SKF 5 tegen kampioen Hercules 3 uit Terborg. Lucas was tot zover nog ongeslagen, en ook tegen dit sterke team bleef hij deze status houden. Odine kwam in haar eerste wedstrijd ook heel dichtbij, maar moest met 9-11 in de vijfde toch haar meerdere erkennen in haar tegenstander. Julian was wel succesvol in de vijfde game, waardoor SKF 5 zelfs een 2-1 voorsprong pakte. Yarra verloor echter haar eerste potje, waardoor de voorsprong van korte duur was. Ook beide dubbels gingen verloren. In de tweede serie enkelspelen wist alleen Lucas zijn wedstrijd te winnen, waardoor Hercules er dus met een 3-7 einduitslag er vandoor ging. SKF 5 is, mede door de ongeslagen Lucas en Hans, op de derde plaats geëindigd.