Verslag zevende competitieronde najaarscompetitie 2023

Landelijke senioren

Heren 1

Voor AutoJ.deGooijer/SKF 1 stond afgelopen zaterdag in het teken van een heuse kelderkraker. Hun duel in de eredivisie speelde zich af in Hilversum tegen Hilversum 1. Op voorhand was het niet onverwacht dat deze teams de laatste twee plaatsen zouden bezetten maar daarom waren de punten niet minder belangrijk ook voor het goede gevoel richting de play-downs. De start van de Veenendaalers was niet goed want Pieter van den Berg had weinig in te brengen tegen Elwin Huiden en moest de eerste wedstrijd aan de Hilversumse kopman laten. Floris Zur Muhlen haalde vervolgens zeker zijn niveau niet in zijn eerste wedstrijd tegen Teun Salentijn maar wist ondanks dat gelukkig de partij wel naar zich toe te halen en de stand zo gelijk te trekken. Emanuel Martins Ferreira kon de SKF’ers voor de pauze weer op voorsprong zetten maar speelde ondanks een prima begin een matige wedstrijd tegen verdediger Arnoud Meijer. Met name vanaf game 3 kon hij de concentratie niet opbrengen en kwam Hilversum enigszins verrassend op een 2-1 voorsprong. Na een korte rustpauze kwam SKF een stuk beter voor de dag in het tweede bedrijf. Floris leverde een hele goede wedstrijd af tegen Elwin en won verdiend met 3-1. In het vervolg bleek ook Pieter een maatje te groot voor Arnoud en was de achterstand vlotjes omgebogen in een 2-3 voorsprong. Helaas kon Emanuel in zijn tweede wedstrijd opnieuw niet het niveau aanspreken waar hij normaal gesproken over beschikt want in drie snelle games moest hij zijn meerdere erkennen in Teun. Het afsluitende dubbel ging dus om de dagzege. Floris en Pieter verschenen hier zeer gemotiveerd aan de start en lieten geen spaan heel van het koppel Elwin/Arnoud. Met 3x 5-11 ging de partij naar de SKF’ers en daarmee werd een zuinige 3-4 overwinning geboekt. Door de zege bivakkeert AutoJ.deGooijer/SKF 1 weliswaar nog op de laatste plaats maar hebben ze nog een wedstrijd tegoed ten opzichte van de concurrentie. Eindigen op de voorlaatste plaats en zodoende een iets gunstigere uitgangspositie creëren voor de play-downs zit er dus zeker nog in.

Heren 2

Vos Occasions/SKF 2 moet nog een paar punten inlopen om de veilige vierde plek te behalen in de 2e divisie. Afgelopen zaterdag was dan ook het devies om veel punten te pakken tegen hekkensluiter De Treffers (R) 1 uit Roelofarendsveen. De mannen begonnen voortvarend. Jeffrey Vonk wist in drie games af te rekenen van Paul de Jong. Erik Verzijl had het lastiger in zijn eerste wedstrijd tegen Riko van Veen, maar hij wist een 2-0 achterstand toch nog om te buigen tot winst, waardoor meteen een 0-2 voorsprong gepakt werd. Ook Jeffrey van Eek deed meteen een duit in het zakje, hij versloeg Fred van Oostenrijk met ruime cijfers. Alleen Jorai Hessing was wat minder gelukkig, op een game na kwam hij niet in zijn spel tegen Milan Timmers en moest zich gewonnen geven. Het was aan Jeffrey Vonk en Erik om de score weer verder uit te bouwen. Tegen Riko won Jeffrey de eerste game nog ruim, maar was daarna te slordig en moest zich gewonnen geven. Erik was gelukkiger, hij won in vier spannende games van Paul. De Treffers kwamen vervolgens helemaal terug tot 4-4, doordat Jeffrey van Eek ondanks voorsprongen in game vier en vijf net niet wist te winnen van Milan en Jorai tekort kwam tegen Fred. Toch werd er uiteindelijk nog redelijk ruim gewonnen, omdat alleen Jorai zijn laatste pot nog moest inleveren. Vooral Jeffrey van Eek maakte het nog spannend. Hij stond 0-2 voor, maar zag zijn tegenstander Riko in de vijfde met 9-5 voor staan. Na een time-out draaide hij de wedstrijd volledig om en wist toch nog met 9-11 te winnen. Het vaste duo bestaande uit Jeffrey Vonk en Erik wist af te sluiten met winst in het dubbel, waardoor een 5-8 overwinning geboekt werd. Hierdoor is Vos Occasions/SKF 2 dichterbij de felbegeerde vierde plek. Voor de onderlinge confrontatie met de concurrent wacht eerst nog de lastige thuiswedstrijd tegen koploper Assen 1.

Dames 2

Het tweede damesteam had wat personele problemen, waardoor het duo Gerry-Ellen/Anna in de 2e divisie op bezoek ging bij Het Markiezaat 4 in Bergen op Zoom. Ondanks de 3-0 achterstand waren de dames niet van plan zomaar op te geven. Gerry-Ellen begon voortvarend en won met dikke cijfers haar eerste wedstrijd. Anna had wat meer moeite, maar wist ook haar eerste wedstrijd te winnen. Het dubbel was vervolgens een ware kraker, die met 10-12 in de vijfde beslist werd in het voordeel van de thuisploeg, waarmee het de stand op 4-2 zette. Toch wisten de Veenendaalse dames de winst nog binnen te slepen, doordat alle vier resterende wedstrijden in drie games werden gewonnen. Twee hattricks zorgden dus voor een 4-6 overwinning. Komende zaterdag komt Het Markiezaat 2 op bezoek in Veenendaal.

Afdelingssenioren

Afgelopen vrijdag speelde SKF 3 een onvervalst kampioensduel in de hoofdklasse. Op bezoek bij TN 1 was het zaak om vooral niet te verliezen en de Nijmegenaren niet dichterbij te laten komen. De spelers waren erg aan elkaar gewaagd en de potten werden ook over en weer binnengehaald. Zo verloor Diederick de eerste wedstrijd, wonnen Edwin en Robin hun eerste potje en ging het dubbel nipt verloren. Geen van beide ploegen gaf de andere een strobreed toe. Na het dubbel zette Diederick de SKF’ers weer op voorsprong maar kon Robin een 2-1 voorsprong in games helaas niet omzetten in winst. De ervaren Edwin beleefde een sterke avond en wist met een belangrijke en nipte zege de Veenendaalers opnieuw op voorsprong te zetten maar ook nu kon dit niet vastgehouden worden. Diederick en Robin verloren beiden hun laatste potje. Hoe belangrijk Edwin was liet hij nog maar eens zien door ook zijn derde wedstrijd te winnen, zelfs dus ongeslagen te blijven en de eindstand te bepalen op 5-5. Voor SKF 3 een prima uitslag want daarmee blijft het gat naar de nummer 2 gehandhaafd op 5 punten. Met nog drie wedstrijden te gaan komt promotie naar de 3e divisie een stuk dichterbij.

SKF 4 is in een pittige strijd verwikkeld om het kampioenschap in de hoofdklasse maar lijkt toch langzaam wat terrein prijs te moeten geven. Thuis tegen TTV Ede 3 stond er een uiterste belangrijke wedstrijd op het programma. Bij winst zouden ze zich weer duidelijk mengen in de titelstrijd. De start van de wedstrijd was echter voor de bezoekers die al snel met 1-3 voorstonden. Ietwat geflatteerd want Thijs had een 2-0 voorsprong niet om kunnen zetten in winst maar Jan-Willem en ook het dubbel gingen met duidelijke cijfers onderuit. Tussendoor had Eric zijn eerste potje wel weten te winnen. De tweede helft van de SKF’ers was aanzienlijk beter met een tweede winstpartij van Eric en een zege voor Jan-Willem. Voor Thijs was het geen lekkere avond, hij verloor ook zijn tweede wedstrijd in vijf games. Bij een 4-4 tussenstand werden de laatste twee potjes eerlijk verdeeld, beiden in 3 games. 5-5 dus op het scorebord en met name een hele sterke avond van Eric die ongeslagen bleef. Aan kop verandert er niet veel want SKF 4 blijft twee punten achter staan op de Edenaren. Nummer drie Hercules heeft nog een wedstrijd tegoed en zal zich zeker mengen in de kampioensstrijd.

SKF 5 is lekker bezig in de 1e klasse en lijkt zich na een wat moeizame start makkelijk te gaan handhaven. Thuis tegen Cevelum 3 lieten ze dat nog maar even zien met een uiterst sterke start; na het dubbel stond er al een 4-0 tussenstand op het bord. Dat betekent zeker niet dat het gemakkelijk ging want Rob won zijn potje na een hele spannende wedstrijd met 15-13 in de vijfde game en het dubbel werd pas gewonnen na 0-2 achter te hebben gestaan. Wel bleek daaruit dat SKF een stukje scherper was op de belangrijke momenten en dat lieten ze in het vervolg van de wedstrijd meermaals zien. Het middelste gedeelte van de wedstrijd was even wat moeizamer met zowel Rob als Juul die een potje verloren. Niels won echter wel zijn tweede wedstrijd en hield de SKF’ers daarmee op de been. Het slotakkoord was namelijk weer voor de thuisploeg met nogmaals twee overwinningen in vijf games. Rob na een 2-0 voorsprong en Juul met 13-11 in de vijfde. Niels stond op eenzame hoogte en won al zijn drie wedstrijden met 3-0. Een lekker 8-2 overwinning dus waarmee SKF 5 op dit moment zelfs tweede staat in de poule.

SKF 6 lijkt kampioen te gaan worden in de 2e klasse en kon thuis tegen Sethone 1 weer een stapje in de goede richting zetten. Wat heet een stapje. Simon, Maarten en Harm veegden de vloer aan met Sethone en deden dat veelvuldig met ruime gamestanden. Het was alleen Maarten die een zware avond had en al zijn wedstrijden in vijf games speelde. Twee daarvan wist hij in winst om te zetten, eenmaal nadat hij met 2-0 had voorgestaan. De derde van het rijtje ging helaas wel verloren ook na een 2-0 voorsprong. De enige verliespartij in een voor de rest vlekkeloze avond die met 9-1 werd afgesloten. SKF 6 staat nu 10 punten los op de eerste achtervolger en kan de champagne alvast koud gaan zetten.

SKF 7 gaat zich keurig handhaven in de 2e klasse en moet daarvoor in ieder geval tegen de mindere tegenstanders de punten netjes binnenhalen. Tegen ONI 4 was zo’n wedstrijd en afgelopen vrijdag was er dus scherpte nodig om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen. De start viel daarom niet mee met een overwinning van Ad en een moeizame van Maickel maar verliespartijen van Adrie en een nipt verlies in het dubbel. Vanaf 2-2 echter trapten de Veenendaalers het gaspedaal in en werden de overwinningen aan elkaar geregen. De meesten ook met 3-0. Binnen de kortste keren liepen ze uit naar 7-2 en was het gat ruimschoots geslagen. Helaas lukte het Ad niet om ook nog zijn laatste wedstrijd binnen te halen, hij verloor deze in vijf games. Een keurige 7-3 overwinning dus waarmee SKF 7 veilig op de vierde plaats staat in de poule.

SKF 8 moet flink aan de bak om zich te handhaven in de 3e klasse en in dat opzicht stond er een zware wedstrijd op het programma uit tegen Hutaf 4, de koploper. SKF, dat aantrad met Ed, Sytze en Hennie, liet zien goed mee te kunnen, werd zeker niet weggeslagen maar moest wel erkennen dat de mannen uit Huissen echt een maatje te groot waren. Alle partijen gingen naar de thuisploeg en de Veenendaalers konden dus geen punten meenemen naar huis. Door de 10-0 nederlaag is SKF 8 naar de voorlaatste plaats gezakt welke aan het eind van het seizoen degradatie zal betekenen. Het gat naar de 4e plaats is zeker overbrugbaar dus er is nog alles om voor te spelen.

SKF 9 komt uit in de 4e klasse en bevindt zich een beetje in niemandsland op de ranglijst. Het gat naar de degradatieplekken is groot, wat dus geen gevaar vormt en de koploper is aan de andere kant ook veel te ver weg. Het was wel diezelfde koploper, Kracht & Vriendschap 3, waar afgelopen vrijdag tegen werd gespeeld. Het verschil op de ranglijst werd in de wedstrijd ook uitgedrukt want Hans, Rien en Marnix kwamen er vrijwel niet aan te pas. De eerste zes wedstrijden gingen allemaal naar de thuisploeg en het was alleen Marnix die nog tweemaal dichtbij kwam maar beide keren in vijf games z’n meerdere moest erkennen. Bij een stand van 6-0 was het Rien die voor een kleine verrassing zorgde door een wedstrijdje binnen te halen en de SKF’ers zodoende op het bord te zetten. Helaas bleef het daarbij want in het restant van de wedstrijd kwamen ze niet in de buurt van een tweede punt. De ruime 9-1 nederlaag zorgt voor weinig verschuivingen in de stand: SKF 9 blijft vierde staan.

SKF 10 doet het goed in de 5e klasse en laat met een voorlopige tweede plaats zien het niveau goed aan te kunnen. Het kampioenschap wordt lastig maar is zelfs nog niet uit zicht. Thuis tegen laagvlieger Herpen 6 kon er wel weer een mooie uitslag worden neergezet. De SKF’ers schoten dan ook uit de startblokken en stonden al snel 3-0 voor. Ondanks dat het dubbel daarna verloren ging waren de volgende drie enkelpartijen opnieuw een prooi voor achtereenvolgens Jie, Ronald en Sjan. Bij een stand van 6-1 werd de kraker van de avond gespeeld door Jie. Zij nam met twee nipte games een 2-0 voorsprong maar kon vervolgens niet doordrukken en verloor nog met 2-3. Het slotakkoord was daarna wel voor SKF met zeges van Sjan en Ronald. Een dikke 8-2 overwinning dus waarmee de tweede plaats wordt verstevigd. Komende week spelen zij een inhaalduel en wordt duidelijk of er nog aan het kampioenschap gedacht kan worden.

SKF 11 was na de nederlaag van vorige week gebrand om de thuiswedstrijd tegen TCB 8 beter te laten verlopen. Het kampioenschap in de 5e klasse mag dan al wel zo goed als zeker binnen zijn, ze willen de resultaten goed blijven houden. De start was echter allesbehalve goed want ondanks dat Iyad naar verwachting z’n eerste potje won lukte het vervolgens Paul en Quirijn niet om hun eerste wedstrijd te winnen. Vervolgens ging zelfs ook het dubbel verloren en stond er een 1-3 tussenstand op het bord. Dat bleek een wake-up call want de SKF’ers begonnen veel beter te spelen en haalden de ene na de andere wedstrijd binnen. De meesten zelfs met 3-0 en zelfs tot het eind. Want alle overgebleven wedstrijden gingen naar de Veenendaalers en zo werd er uiteindelijk een keurige 7-3 overwinning geboekt. SKF 11 staat nu 10 punten los aan kop en kunnen dus uit gaan kijken naar het kampioenschap.

Jeugd

Het gecombineerde jeugdteam Trias/SKF 2 ging in Landelijk C op bezoek bij Actief 1 in Eelde. Ingmar Everhardus zorgde voor een vliegende start door met 0-3 het eerste punt op het bord te spelen, waarna Gerian van Roekel dat kunstje nadeed. De eerste kraker van de dag werd gespeeld door Daan van Eldik, hij wist na een 2-1 achterstand toch nog knap te winnen. Het dubbel was prooi voor het duo Ingmar/Gerian, waarna de eerste helft werd afgesloten met een eenvoudige overwinning van Ingmar, waardoor er een foutloze 0-5 tussenstand op de borden stond. Daan speelde wederom een spannende vijfsetter, waarbij ditmaal elke game met twee punten verschil beslist werd. Ook deze keer trok Daan aan het langste eind (11-13 in de vijfde), waardoor Trias/SKF nog steeds foutloos was. Overwinning van Gerian en Daan leidden tot een 0-8 stand, waarna Actief toch nog wat terugdeed en er 2-8 van maakte. Volgende week zaterdag staat een uitwedstrijd tegen TVO/Hutaf 2 op het programma.

In de 1e klasse speelde SKF 1 hun wedstrijd tegen TCB 1. Bij de vorige ontmoeting werd er nog met 2-8 gewonnen, dus dat wilde ons team nog eens dunnetjes overdoen. David begon goed door met 3-1 zijn eerste wedstrijd te winnen, terwijl Jorian jammer genoeg het tegenovergestelde deed. Maarten, ondanks dat hij niet helemaal fit was, wist eenvoudig met 3-0 te winnen. Het dubbel David/Jorian zorgde ervoor dat een 3-1 voorsprong genomen werd. Na het dubbel bouwden Jorian en David de voorsprong nog eens uit door allebei met 3-0 te winnen. In het restant van de wedstrijd was het alleen Maarten die nog twee keer het punt aan de tegenstanders moest laten. David speelde nog wel een spannende pot, maar wist deze na een 2-0 voorsprong met 11-8 in de vijfde te winnen. Door de 7-3 overwinning doet SKF 1 nog steeds mee om het kampioenschap, waarvoor het nog twee punten in moet lopen op koploper Hutaf 1. Volgende week zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Treffers (A) 2 op het programma.

SKF 2 speelde in dezelfde poule een uitwedstrijd tegen Westa 1 in Westervoort. Gedurende de dag werden er louter spannende wedstrijden gespeeld, die bijna altijd meer dan drie games nodig hadden. Stan was de grote man aan Veenendaalse zijde, hij bleef in zijn twee enkelspelen ongeslagen. Ook in het dubbel samen met Lars was hij succesvol, het duo wist terug te komen van een 2-0 achterstand die om werd gebogen tot een overtuigende 11-4 overwinning in de vijfde game. Matthew en Lars waren minder gelukkig, ondanks dat veel potten een vijfde game nodig hadden, wisten ze niet verder bij te dragen aan de score, waardoor een 7-3 verlies werd geleden. Komende zaterdag speelt het team een inhaalwedstrijd tegen TCB 1 in Beuningen.

SKF 3 speelde in de 3e klasse tegen HTTC ’71 1 uit Heteren. Roan, Ruben en Demi hadden het duidelijk lastig met de titelconcurrent, wat bleek uit de snelle 0-4 achterstand waarin alleen Ruben een gamepje wist af te snoepen. In de dubbels, gespeeld door Roan/Demi en Roan/Ruben, waren ze eveneens ongelukkig, en werden de wedstrijden in close games verloren. Na de dubbels zorgden Roan en Demi voor een ommekeer in momentum, beide wisten ze nipt in de vijfde aan het langste eind te trekken en daardoor de twee punten op het bord te zetten. Helaas bleef het hierbij, zowel Ruben als Demi konden in hun laatste wedstrijd niet het puntenaantal uitbreiden. Door de 2-8 nederlaag is het ongekend spannend bovenin de poule, waar drie teams nog steeds kans maken op de titel. Volgende week speelt het team wederom thuis, ditmaal tegen concurrent ONI 1 uit Wijchen.

SKF 4 kende een gemakkelijke wedstrijd in de 4e klasse. HTTC ’71 2 kon het Veenendaalse geweld niet aan en werden puntloos terug gestuurd naar Heteren. Onder begeleiding van coach Pieter waren het Hielke, Lars, Juda en Willem die over de hele dag maar vier games inleverden en een klinkende 10-0 zege boekten. Alleen de laatste wedstrijd van de dag was enigszins spannend, maar Willem wist in de vijfde game een vroege voorsprong te pakken en gaf die niet meer uit handen. SKF gaat nog steeds met ruime cijfers aan kop, en kan zelfs volgende week al kampioen worden, als er drie punten meer gehaald worden dan TTV Ede 8. Dit zal het team proberen in een thuiswedstrijd tegen GTTC Groesbeek 3.

SKF 5 speelde in de O-13 klasse een uitwedstrijd tegen Velp 5. Zoals elke keer dit seizoen waren Lucas en Hans duidelijk een maatje te groot voor hun tegenstanders en bleven ze ongeslagen in de competitie. Yarra had het iets lastiger, maar ook zij wist knap een duit in het zakje te doen door samen met Hans het dubbel te winnen, net als haar tweede enkelwedstrijd. Er werd uiteindelijk een mooie 2-8 overwinning geboekt. Volgende week speelt SKF 5 een uitwedstrijd tegen hekkensluiter Trumelo 2 uit Dreumel.