Verslag eerste competitieronde najaarscompetitie 2023

Landelijke senioren

Heren 1

Het vlaggenschip uit Veenendaal, AutoJ.deGooijer/SKF 1, speelde zijn debuutwedstrijd in de eredivisie tegen Klimaatgroep Stars 1 in Middelstum. Na de verre reis was het Pieter van den Berg die af mocht trappen tegen Alexis Douin. Zoals verwacht bleek de Fransman een maatje te groot en kon Pieter weinig potten breken. De tweede wedstrijd was meteen een kraker tussen de Veenendaalse kopman Floris Zur Muhlen en thuisspeler Colin Rengers. Ondanks een zwak begin wist Floris zich knap te herstellen en sleepte hij er een vijfde game uit na een 2-0 achterstand. Hierin ging het gelijkop maar waren het de details die Floris de das omdeden in de met 12-10 verloren laatste game. In de laatste wedstrijd voor de pauze speelde Dicky de Jong z’n wedstrijd tegen Shuohan Men. Waar Dicky met zijn verdedigende spel normaal gesproken juist de foutenlast het laagst weet te houden was het nu Men die minder fouten maakte en drie van de vier spannende games naar zich toe wist te halen. De 3-0 tussenstand halverwege was voor het gevoel daarom wat geflatteerd en het was de SKF’ers er uiteraard veel aan gelegen om het in de tweede helft beter te doen. De punten gingen echter niet gehaald worden tegen Douin, hij was simpelweg te sterk en won ook vrij eenvoudig van Floris. De volgende wedstrijd tussen Pieter en Shuohan was opnieuw een spannende waarin het niveau dicht tegen elkaar lag en de kleinste foutjes het verschil maakten. Ook nu bleek Shuohan degelijker en kon Pieter ondanks meerdere gamepoints zich net niet genoeg vastbijten in de wedstrijd. Na drie games kon Men de welverdiende felicitaties in ontvangst nemen. De laatste enkelpartij tussen Colin en Dicky was daarna snel voorbij. Colin wist wel raad met de verdedigingsballen van de SKF’er en maakte korte metten. Bij een 6-0 achterstand kon er alleen via het dubbel nog een erepuntje worden behaald. Hoewel Floris en Pieter niet slecht speelden waren de tegenstanders Alexis en Colin gewoonweg doortastender op de belangrijke momenten. De eerste wedstrijd van de Veenendaalers eindigde zodoende in een 7-0 verlies en zodoende moet er nog even gewacht worden op de eerste punten in de eredivisie. Over twee weken kan dit opnieuw geprobeerd worden in eigen huis tegen De Boer Taverzo 2.

Dames 1

Het eerste damesteam, uitkomend onder de nieuwe naam FysicVision/SKF 1, begonnen het seizoen in de eredivisie tegen Disnierats 1 in Hoorn. Van tevoren werd gehoopt en verwacht dat er een dikke overwinning geboekt zou worden, iets wat ook met verve gerealiseerd werd. Voor de pauze wonnen Brenda Vonk, Melanie Bierdrager en Robin Klomp allemaal hun wedstrijd eenvoudig in drie games, waardoor een 0-3 voorsprong een feit was. Na de pauze konden Brenda en Melanie dit kunstje herhalen, Robin had meer moeite met haar tegenstandster Nicole van der Ark. Echter wist zij een 2-1 achterstand nog om te buigen door met ruime cijfers de laatste twee games in de wacht te slepen. Doordat het duo Melanie/Brenda ook eenvoudig het dubbel wist te winnen bleef FysicVision/SKF 1 ongeslagen en ging het met de volle buit terug richting Veenendaal. Komende zaterdag speelt FysicVision/SKF 1 hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen Dozy Den Helder/Noor 1.

Heren 2

De heren van Vos Occasions/SKF 2 komen door het kampioenschap van vorig seizoen uit in de 2e divisie, waarin meteen een uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat nummer 1 Disnierats 1 uit Hoorn op de planning stond. Door het nieuwe vier tegen vier systeem zijn er niet tien, maar dertien punten te verdelen, maar al snel bleek dat het lastig zou worden een vuist te maken tegen de sterke tegenstanders. Jeffrey Vonk wist in zijn eerste wedstrijd nog wel een beslissende game af te dwingen, maar het punt ging toch naar de thuisploeg. Erik Verzijl, Xijin Zheng en Jeffrey van Eek kwamen in hun eerste partij nog niet tot gamewinst. Nadat Jeffrey Vonk en Erik ook hun tweede wedstrijd verloren, brak Xijin de ban door knap met 1-3 af te rekenen van Marco Gerritse. Nadat Disnierats was uitgelopen tot 11-1, mocht het duo Erik/Xijin proberen de wedstrijd toch een positief einde te geven. Echter bleek een 0-2 voorsprong en enkele matchpoints in de vierde game net niet genoeg, en een comeback van een 7-1 achterstand in de vijfde game werd net niet afgemaakt: 12-1. Komende zaterdag zal Vos Occasions/SKF 2 proberen de eerste overwinning van het seizoen te boeken, in de thuiswedstrijd tegen De Treffers (R) uit Roelofarendsveen.

Dames 2

Het tweede damesteam van SKF heeft zich afgelopen seizoen netjes gehandhaafd in de 2e divisie en gaat er dit seizoen opnieuw voor om zich te ontwikkelen en vooruitgang te boeken. Op bezoek bij Het Markiezaat 3 in Bergen op Zoom kon hiervoor de eerste aanzet worden laten zien. Kopvrouw Gerry-Ellen Blankestijn deed dit met verve en boekte een zwaarbevochten zege op Cathelijn van Dooren-Kools. Helaas bracht dit niet het gewenste momentum bij de dames want zowel Jie Chen als Christa van Rooijen-Meffert moesten het duidelijk afleggen tegen hun tegenstanders. Toen ook het dubbel, weliswaar nipt, verloren ging leek het een moeilijke middag te gaan worden. De bekende onverzettelijkheid van de dames kwam echter bovendrijven en het was opnieuw Gerry-Ellen die haar partij binnen wist te halen door te winnen van Yolinda Davidse en de achterstand terugbracht tot 3-2. Christa en Jie brachten hierna ook zeker meer spanning en strijd maar konden toch niet voorkomen dat de thuisploeg uitliep naar 6-2. Voor Gerry-Ellen lag er nog wel een persoonlijk doel, namelijk alle drie haar wedstrijden winnen. Het was zeker niet makkelijk want na een 0-2 voorsprong begon thuisspeelster Rose-Marie Jacobs-de Koning veel beter te spelen en dwong ze de Veenendaalse tot een vijfde game. Hierin was Gerry-Ellen echter superieur en trok ze de wedstrijd toch naar haar toe. De laatste wedstrijd leverde weinig spanning meer op en ging naar de thuisploeg waarmee een 7-3 eindstand op het bord werd gezet. Een goede dag dus voor Gerry-Ellen die ongeslagen bleef maar als team was Het Markiezaat toch iets te sterk. Komende zaterdag spelen de dames thuis tegen Vriendenschaar 1, wellicht wordt dan de eerste zege van het seizoen geboekt.

Afdelingssenioren

Afgelopen vrijdag werd de najaarscompetitie van 2023 afgetrapt met een reeks thuiswedstrijden in de afdeling.
SKF 4, uitkomend in de hoofdklasse, trad aan tegen het sterke Hercules 2, op papier de favoriet voor het kampioenschap in deze poule. Weliswaar kwamen de bezoekers niet met de sterkste opstelling, het begin viel niet mee voor de thuisploeg. Jan-Willem had ze nog wel op voorsprong gezet, maar onverwachte verliespartijen van Eric en Thijs zorgden voor een achterstand. Toen ook nog het dubbel in vijf games verloren ging leek het een lastige avond te gaan worden. Vanaf dat moment werd er echter uit een ander vaatje getapt en ging de teller lopen. Alle wedstrijden waren close en liefst vier van de zes wedstrijden werden in vijf games beslist maar de uitkomst was bijna elke keer een Veenendaals punt. Vijf wedstrijden op rij werden binnengehaald waarmee een 1-3 achterstand was omgebogen in een 6-3 voorsprong. Het lukte Jan-Willem helaas niet om ook nog de laatste wedstrijd te winnen maar een 6-4 zege is een lekkere start van de competitie. Alle drie zorgden ze voor twee gewonnen wedstrijden.

SKF 6 speelde thuis tegen Herpen 2 in de 2e klasse. Ook zij kenden wat opstartproblemen want het was al snel 0-2 doordat zowel Harm als Maarten er in hun eerste wedstrijd niet aan te pas kwamen. Simon zette de SKF’ers vervolgens wel op het bord maar moest toezien dat de gasten hun voorsprong toch uitbreidden naar 1-4. De tweede helft was gelukkig een stuk beter en begon met een overtuigende overwinning van Harm. Simon en Maarten trokken vervolgens deze lijn door en brachten de wedstrijd weer in evenwicht: 4-4. Het leek er vervolgens op dat de Veenendaalers de wedstrijd nog ging winnen maar helaas verloor Simon na een 2-0 voorsprong zijn laatste wedstrijd. Het verlies werd echter wel voorkomen door Harm die z’n laatste wedstrijd won en de eindstand op 5-5 bepaalde.

SKF 7, eveneens spelend in de 2e klasse, speelde thuis tegen Herpen 3. Het niveau van beide teams lag dicht bij elkaar waardoor de strijd gedurende de avond behoorlijk gelijk op ging. Adrie en Maickel wisten hun eerste wedstrijd te winnen maar het eerste duel van Jan en het dubbel ging verloren. Ook in de volgende serie was het Adrie die knap in vijf games wist te winnen maar was het Jan die helaas z’n wedstrijd moest inleveren. Bij een 3-3 stand echter wisten de SKF’ers een hogere versnelling te vinden en werden een drietal wedstrijden achter elkaar binnengehaald waarmee de overwinning plots binnen was. Het lukte Adrie niet om het verhaal helemaal mooi te maken maar een 6-4 zege is een prima start de competitie. Maickel bleef zelfs ongeslagen.

Voor SKF 8 begon de competitie in de 3e klasse met een uitwedstrijd tegen Shot (W) 3. De mannen zijn afgelopen seizoen gepromoveerd en zullen daarom hun doel op handhaving hebben staan. De start van de wedstrijd was keurig met een zege van Cees en het binnenhalen van het dubbel waarmee er een 2-2 tussenstand op het bord stond. Ook in de wedstrijden daarna bleef SKF goed bij en waren de wedstrijden close. Ed wist zijn tweede wedstrijd nipt binnen te halen en Cees pakte zijn laatste wedstrijd nog. Voor Sytze was het een zwaardere avond, hij bleef helaas zonder overwinning. Een kleine 6-4 nederlaag dus maar daar zullen de heren niet ontevreden mee zijn.

SKF 9 was meegereden naar Wageningen en speelde daarin tegen Shot (W) 5. Deze wedstrijd in de 4e klasse bleek een prooi te zijn voor onze mannen Hans, Marnix en Gert. Algauw werd duidelijk dat het een monsterscore zou worden toen het na vijf wedstrijden 0-5 was en drie van deze wedstrijden in drie games waren beslist. Het leek zelfs een perfecte avond te gaan worden, ware het niet dat Gert een potje verloor in extremis na 0-2 te hebben voorgestaan. Daar bleef het echter bij voor de thuisploeg want ook in het restant waren de SKF’ers sterker. Een prachtige 1-9 zege dus voor SKF 9 om de kandidatuur voor het kampioenschap kracht bij te zetten.

SKF 10 speelde thuis tegen GTTC Groesbeek 5. Van tevoren was al wel verwacht dat deze wedstrijd in de 5e klasse flink in het voordeel Ronald, Christa en Jie uit zou vallen en dat bleek ook al snel. Na een mum van tijd stond het 6-0 in het voordeel van de Veenendaalers en waren slechts een aantal games verloren gegaan. Toch kwam er een klein beetje zand in de motor toen Christa haar tweede wedstrijd verloor en de gasten daarmee op het bord kwamen. In de wedstrijd daarna wist Jie ternauwernood te voorkomen dat ook zij haar tegenstander moest feliciteren. Na de zwaarbevochten zege in vijf games gingen de laatste twee wedstrijden weer vrij makkelijk en werd er dus een hele mooi 9-1 overwinning gerealiseerd. Een lekkere start dus.

SKF 11, met nieuwkomers Iyad en Paul, speelde thuis tegen Smash 1. Ook dit potje in de 5e klasse zou een flinke score opleveren. Achter elkaar werden de wedstrijden gewonnen en afgezien van twee wat spannendere wedstrijden gingen de eerste 7 punten vrij gemakkelijk naar SKF. Helaas lukte het ook hier niet om de volle buit te pakken, Gina verloor nipt haar potje en gunde de tegenstander zo een punt. Omdat alle andere wedstrijden wel werden binnengehaald, prijkte de 9-1 eens te meer op de borden in de Veenendaalse hal. Op naar het kampioenschap!

Jeugd

Dit seizoen is er een gecombineerd jeugdteam, Trias/SKF 2, actief in Landelijk C. Zij trapten het seizoen af met een uitwedstrijd in Apeldoorn tegen De Brug 1, een van de sterkere teams in de competitie. Dit bleek meteen toen Thijs Timmermans in drie games zijn meerdere moest in zijn tegenstander. Ingmar Everhardus trok met een overwinning in drie close games meteen de stand gelijk, waarna het aan Daan van Eldik was om een voorsprong op het bord te zetten. Dit lukte helaas niet, waarna ook het dubbel verloren ging. Thijs trok meteen na het dubbel met ruime cijfers zijn eerste winstpotje van het seizoen naar zich toe, waardoor de eerste helft werd afgesloten met een 3-2 achterstand. Waar in de eerste helft van de wedstrijd bijna alle wedstrijden na drie games voorbij waren, was het in de tweede helft een stuk spannender. Daan won zijn laatste wedstrijd met 8-11 in de vijfde game, wat helaas ook het laatste wapenfeit van de uitploeg was, waarmee de eindstand werd bepaald op een 7-3 nederlaag. Komende week speelt Trias/SKF 2 een thuiswedstrijd tegen Actief 1 uit Eelde.

SKF 1 en SKF 2 komen beide uit in de 1e klasse, en begonnen het seizoen met een onderonsje. Voor SKF 1 namen David, Maarten en Jorian het op tegen Lars en Stan van SKF 2. Uiteraard was het aan de jongens van SKF 1 de taak om te laten zien waarom zei in het vaandelteam zitten, terwijl SKF 2 wilde laten zien dat ze echt niet onderdeden voor hun clubgenoten. David en Maarten schoten uit de startblokken tegen respectievelijk Lars en Stan, waardoor al snel een 2-0 stand een feit was. Jorian had het een stuk moeilijker tegen Stan, die in vijf close games het eerste punt voor SKF 2 op het bord zette. Maarten wist wel Lars te verschalken, waardoor SKF 1 met een 3-1 voorsprong de dubbels in ging. Het eerste dubbel werd een gelijk opgaande strijd, die door Lars/Stan van SKF 2 in extremis met 9-11 in de vijfde werd gewonnen van David/Jorian: 3-2. Het ingespeelde duo Lars/Stan ging met vertrouwen het tweede dubbel in, maar kwam van de koude kermis thuis. Maarten en David wisten breidden de voorspong uit naar 4-2. Vanaf dat moment waren de jongens van SKF 1 net ietsje scherper dan hun clubgenoten, waardoor de eindstand uiteindelijk op 8-2 bepaald werd. Dit was echter niet bepaald makkelijk, Stan en Lars dwongen nog eenmaal een beslissende game af. Door de 8-2 eindstand bezet SKF 1 de koppositie, terwijl SKF 2 vierde staat. Komende week staat voor SKF 1 een uitwedstrijd in Beuningen tegen TCB 1 op het programma, SKF 2 speelt een thuiswedstrijd tegen Westa 1 uit Westervoort.

SKF 3 startte hun seizoen in de 3e klasse voortvarend met een dikke overwinning op regiogenoot TTV Ede 4. Roan, Demi en Ruben stonden binnen mum van tijd met 4-0 voor, zonder ook maar een enkele game af te staan. Een walk in the park werd het absoluut niet, wat bleek toen beide dubbels een beslissende vijfde game nodig hadden. Het duo Roan/Ruben was hierin succesvol, jammer genoeg kwam het duo Demi/Roan net tekort en verloor de laatste game met 9-11. Net als bij de dubbels bleven er spannende wedstrijden gespeeld worden. Roan wist een 1-2 achterstand om te buigen in een knappe overwinning. Ruben kwam in zijn tweede enkelspel net tekort, waarna het slotakkoord weer voor de SKF’ers was. Ruben liet zijn tegenstander na een 2-0 voorsprong nog wel terugkomen tot 2-2, maar wist de beslissende game overtuigend met 11-4 binnen te slepen. Doordat Demi met 3-0 haar hattrick voltooide, is de eerste dikke overwinning van het seizoen een feit: 8-2. Hierdoor bezet SKF 3 meteen de koppositie, en zal deze proberen te verdedigen komende zaterdag in een uitwedstrijd tegen HTTC ’71 1 in Heteren.

Ook SKF 4 startte hun seizoen tegen regiogenoot TTV Ede, hun vijfde team kwam op bezoek in Veenendaal voor een wedstrijd in de 4e klasse. Ook op dit team stond afgelopen zaterdag geen maat, en binnen mum van tijd zorgen Joël, Lars, Juda en Hielke voor een 4-0 voorsprong zonder gameverlies. Het duo Joël/Juda won ook overtuigend het eerste dubbel, waarna de broertjes Lars en Hielke mochten aantreden voor het tweede dubbel. Dit bleek de eerste lastige horde voor onze SKF’ers, maar uiteindelijk kwam SKF toch als winnaar uit de strijd na een 11-8 overwinning in de beslissende game. De tweede serie enkelspelen bleek iets lastiger dan de eerste, maar toch was het SKF die de meeste punten pakte. Joël boekte een regelmatige overwinning, Juda boog een 0-2 achterstand om in een overwinning en Hielke was in drie games zijn tegenstandster de baas. Het enige smetje op de dag was de nederlaag in vijven van Lars. Al met al een prachtige 9-1 overwinning, waardoor ook SKF 4 na de eerste speelronde de koppositie bezet. Komende week reist het team, net als SKF 3, af naar Heteren voor hun uitwedstrijd tegen HTTC ’71 2.

SKF 5 begon hun seizoen in de O-13 klasse met een uitwedstrijd in Renkum tegen Kracht & Vriend 1. Ondanks dat op één na alle wedstrijden in drie games gespeeld werden, bleken de teams toch gewaagd aan elkaar. Hans en Lucas zorgden voor een voortvarende start, waarna Julian en Yarra de voorsprong niet vast wisten te houden. Ook de dubbels waren een prooi voor de thuisploeg, waardoor de SKF’ers tegen een 4-2 nederlaag aankeken. Echter waren wederom Hans en Lucas een maatje te sterk, waardoor de score terug werd gebracht naar 4-4. Jammer genoeg konden Yarra en Julian geen punt meer scoren, waardoor een minimale nederlaag het resultaat was. Komende zaterdag staat voor SKF 5 een thuiswedstrijd tegen Velp 5 op het programma.